Grand Theft Auto 6-ontwikkelaars kritisch over verplichte terugkeer naar kantoor

Grand Theft Auto 6-ontwikkelaars kritisch over verplichte terugkeer naar kantoor

Rockstar beloofde vorig jaar nog dat dit niet verplicht zou worden

Diverse werknemers van Grand Theft Auto 6-ontwikkelaar Rockstar Games hebben kritiek geuit op het feit dat iedereen weer fulltime op kantoor moet werken.

Eerder deze week bleek dat Rockstar heeft besloten dat werknemers vanaf 15 april weer volledige werkweken op kantoor aanwezig moeten zijn in plaats van (deels) thuis te werken. "Door deze aanpassingen nu te maken, komen we in een betere positie om de volgende Grand Theft Auto de kwaliteit en afwerking te geven die het nodig heeft. Dit komt de planning die gelijkstaat aan de schaal en ambitie van de game ook ten goede."

De Independent Workers' Union of Great Britain, een Britse vakbond, heeft de keuze bekritiseerd. Daarbij worden diverse anonieme werknemers aan het woord gelaten. "Vanuit huis werken is voor velen van ons een reddingslijn geweest, zodat we verantwoordelijkheden konden balanceren, handicaps konden managen en konden verhuizen wanneer nodig. Nu pakt Rockstar dat van ons af zonder ook maar een seconde na te denken over de impact die dit heeft op werknemers. Na zoveel verbroken beloftes vrezen we dat het management de weg vrijmaakt voor een terugkeer naar giftige 'crunch'-praktijken."

Met dat laatste wordt gerefereerd naar de intense periodes tijdens game-ontwikkeling die ook wel 'crunch' genoemd worden. Werknemers draaien dan overuren en moeten vaak 's avonds en zelfs in het weekend werken. Dit wordt vaak gedaan om een game tijdig af te krijgen. De release van Grand Theft Auto 6 - het langverwachte vervolg op de een na bestverkochte game ooit - staat dan ook voor volgend jaar gepland.

Vorig jaar leverden Rockstar-werknemers die aangesloten waren bij een vakbond nog een petitie met 175 handtekeningen in, waarmee ze wilden benadrukken dat de optie om vanuit huis te werken moest blijven voortbestaan. Dit nadat Rockstar werknemers verplichtte drie dagen per week naar kantoor terug te keren. Het bedrijf claimde toen dat deze regeling "niet onze eerste stap naar vijf dagen per week" betrof. "Niemand wil terug naar de oude manier van werken", zo meldde Rockstar toen.

"Werknemers in de industrie zijn klaar met de roekeloze en schadelijke beslissingen die topmensen maken", zo claimt Austin Kelmore van Independent Workers' Union of Great Britain. "Rockstar-werknemers tonen ons het begin van wat zal volgen als ze genegeerd blijven worden."

Playstation 5

Playstation 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Grand Theft Auto 5

Grand Theft Auto 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

lekker bezig rockstar! Maarnietheus

-2

Bij mij op kantoor zijn mensen ook aan t miepen als ze naar kantoor moeten. Waarom? Thuiswerken is een bonus, geen recht. Wie ben jij als werknemer om te bepalen dat je nu alleen maar thuis gaat werken? Vreemde gedachtegang sinds corona. Je werkgever betaalt jou dus mag ook gewoon zeggen dat je naar kantoor moet komen. Je weet wel, die plek die ook is bedoeld om te werken?

3
test

Waren er maar meer mensen met deze gezonde doe maar normaal dan doe je al gek genoeg instelling; dan hadden we tenminste nog heerlijk 7 dagen per week 10 tot 12 uur per dag in de kolenmijnen kunnen genieten van lekker hard werken voor een habbekrats.

[Reactie gewijzigd door kr1z op 2 maart 2024 - 10:53]

-2

Jep, dit is echt precies hetzelfde. +15 voor jouw reactie

-7
test

Wat is dat een onzin, als je in een kolenmijn werkt kun je al helemaal niet eens thuiswerken. En werken voor een habbekrats staat los van wel/niet thuiswerken. Voor sommige kan thuiswerken geen kwaad, maar men kijkt te vaak vanuit zijn/haar eigen kant, zonder rekening te houden met het belang voor een bedrijf en andere collega's, namelijk kennisdeling, en lagere drempel om wat te vragen. Maar ook teveel mensen denken dat ze thuis beter kunnen werken, maar ondertussen worden ze wel veel meer onderbroken door kinderen, huisdieren of andere huisgenoten, en dan ook die verleiding om toch even wat huishouden re doen, wat begint met eerst af en toe ff een beetje stoffen of afwassen, maar na een tijdje gewoon volledig het hele huis poetsen en echt voor kinderen zorgen.

1
test

Ligt eraan. Als de werkgever aangeeft dat thuiswerken mogelijk zal blijven, dan gaan werknemers zich daarop instellen. Ze vertrouwen er dan immers op dat de werkgever woord zal houden. Wanneer de werkgever dat vervolgens niet doet en toch fulltime kantoorwerk verplicht, dan is het logisch dat werknemers boos worden. Zeker als het werk ook prima vanuit huis gedaan kan worden. Het maakt daarbij niet uit of een kantoor als werkplek bedoeld is of niet. Het doel van het werk is dat het gedaan wordt, niet meer en niet minder. Iemand betalen staat niet gelijk aan onbeperkte macht over diegene mogen uitoefenen. Sowieso is de ooit door machthebbers bedachte koppeling geld-macht nu juist bron van enorm veel fundamentele problemen. Je hebt gewoon rekening met elkaar te houden, op gelijkwaardige voet, en je hebt gewoon je woord te houden, ook tegen een ondergeschikte. Of anders met zeer goede, gefundeerde argumenten komen waarom dat nu niet lukt. Dit soort boosheid kun je als werkgever al goed voorkomen door simpelweg dergelijke besluiten samen met je werknemers te nemen. Met als vuistregel: hoe belangrijker het besluit, hoe meer mensen je erbij betrekt. Leg uit waarom je dit moet doen, laat hen meedenken over alternatieve oplossingen, luister serieus naar hun bezwaren en neem dan daarna alsnog een zorgvuldig besluit, waarbij je alle bezwaren meeweegt. Misschien moet je dan wat vaker je schikken naar de ander en minder enkel aan jezelf denken. Maar uiteindelijk krijg je er een hechtere gemeenschap van die daadwerkelijk heel graag het werk voor en met je blijft doen. En daar profiteren wij gamers ook weer van.

-1
test

Je vergeet alleen 1 ding, omdat jij vindt dat je iets goed vanuit thuis kunt doen, wil nog niet zeggen dat dat ook zo is. Missend kennisdeling wat op een doorsnee kantoir gebeurt is een groot probleem bij thuiswerken, tenzij we naar een echt virtueel (reality) kantoor zouden gaan waarbij je dus ook je andere collega's (middels ruimtelijk geluid) kunt zien en horen. Grootste probleem is ook gewoon dat mensen toch met andere zaken thuis bezig zijn dan met werken maar toch ook niet eerder en langer blijven werken om die tijd in te halen.

1

Aanbevolen voor jou