Tobii test head-tracking met laptop-webcams

Tobii test head-tracking met laptop-webcams

Oogtrackingspecialist Tobii zoekt testpubliek voor Tobii Horizon, een nieuwe applicatie voor head-tracking via de ingebouwde webcams van laptops.

Tobii Horizon valt voor het sensorbedrijf onder gamingpilaar, waarin eerder ook al vijf generaties Tobii Eye Tracker-sensoren lanceerde. Doorgaans doen de fysieke producten aan hoofd- én oogtracking; Tobii Horizon lijkt zich aanvankelijk alleen op head-tracking te richten.

De nieuwe Horizon-software verkeert momenteel in een gesloten testfase, waarvoor geïnteresseerden zich onder meer via Steam aan kunnen melden. Vereist zijn enkel een notebook met geïntegreerde webcam en minstens een van de vijf momenteel compatibele games: Far Cry 6, Microsoft Flight Simulator, Euro Truck Simulator 2, American Truck Simulator en Bus Simulator 21. 

Horizon stript weliswaar de oogtracking waar Tobii om bekendstaat — vermoedelijk wegens een gebrek aan beelddata op geïntegreerde webcams — maar ondersteunt nog altijd Tobii's zogeheten 'six degrees of freedom' (6DoF). Hierbij wordt de positie van het hoofd gemeten op zes verschillende assen: schudden, knikken en rollen vanaf de nek, maar ook de x-, y- en z-oriëntatie van het hoofd wordt bijgehouden. 

Met behulp van de beelddata betreffende de positie van het gezicht, kan Tobii nieuwe (knoploze) besturingsfuncties integreren in games. In veel gevallen gaat het daarbij om in-game camerabesturing, die deels aangestuurd kunnen worden door bijvoorbeeld het fysieke gezichtsveld te kantelen. 

Tobii's tracking wordt al jarenlang meegenomen door onder meer het gros van de pc-games van Ubisoft, maar wordt vooral in dank afgenomen door de simulatorgemeenschap. In totaal wordt Tobii's tracking ondersteund door 172 verschillende pc-games, op het moment van schrijven.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou