PlayStation 5 Pro versus PlayStation 5: alle verschillen

PlayStation 5 Pro versus PlayStation 5: alle verschillen

Tot nu toe

We hebben de laatste tijd veel geluiden gehoord over de specificaties van de PlayStation 5 Pro. De grootste vraag die nu uiteraard gesteld wordt is hoe de nieuwe console is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Wij hebben hier een lijstje met alle verschillen die je kunt verwachten tussen de PS5 Pro en reguliere PlayStation 5.

In het kort wordt de Pro vanzelfsprekend een krachtigere console dan de PlayStation 5. De console is nog niet officieel aangekondigd, maar wordt ergens in de herfst van 2024 verwacht.

Enkele kenmerken van de Pro zijn al gelekt, waaronder zeer gedetailleerde specificaties. De focus van dit stuk ligt daarom voorlopig op de technische aspecten van de console.

Releasedatum PlayStation 5 Pro

Volgens platform Insider Gaming komt de PlayStation 5 Pro in de herfst van 2024 uit. Het platform meldt dat het 'honderd procent zekerheid' heeft over dat de Pro momenteel in ontwikkeling is. Development kits zouden al in handen zijn van Sony’s eigen studio’s en sinds kort bij partners. 

Verbeterde GPU PlayStation 5 Pro

Het grootste verschil tussen de PS5 Pro en het reguliere model zit hem in de gpu.

De gpu van de originele PlayStation 5 bevat 10,28 teraflops, een meeteenheid van de rekenkracht in pc of console, waar dat aantal bij de PlayStation 5 Pro op 33,5 teraflops zou liggen. In de praktijk betekent dit dat de PS5 Pro 45 procent sneller rendert dan het originele model. Games zijn in theorie mooier en sneller dus, met dank aan technologie die qua kracht vergelijkbaar is met een Nvidia 3080Ti- of Radeon RX 7800 XT-videokaart. 

Ook raytracing moet erop vooruit gaan ten opzichte van de PlayStation 5. De console zou de technologie die realistische belichting implementeert minimaal drie keer zo goed toe kunnen passen. In sommige gevallen ziet raytracing er zelfs vier keer zo mooi uit op de PlayStation 5 Pro, aldus Henderson. 

Astro's Playroom

AI-verbeteringen Playstation 5 Pro

Meer pure rekenkracht is niet de enige manier waarop Sony de naar verluidt grafische prestaties van haar nieuwe console verbetert. Met behulp van AI-tools en machine learning moet de PlayStation 5 Pro tot 8K-resoluties gaan ondersteunen, iets wat de PlayStation 5 niet kan.

Een van de tools die mogelijk worden gebruikt is het nieuwe PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR). In de toekomst wil Sony dat dit gaat leiden tot games die draaien op 4K en 120fps, en 60 frames per seconde wanneer je in 8K-resolutie speelt. Dit wordt niet mogelijk op de PlayStation 5 Pro.

Minimale veranderingen voor de cpu

Volgens de geruchten is de cpu van de PlayStation 5 Pro precies dezelfde processor als die van de PlayStation 5. Wel krijgt de nieuwe console schijnbaar een boostmodus genaamd ‘High CPU Frequency Mode’ waardoor games ietwat beter moeten draaien. Het verschil met de normale PS5 bedraagt ongeveer 10 procent, dus een gigantische sprong in hoeveel frames per seconde de PlayStation 5 Pro laat zien hoeven we niet te verwachten.

Daar komt nog bij dat het aanzetten van deze modus minder stroom naar de gpu leidt, gezien dat naar de cpu wordt geleid. Als gevolg zou de videokaart dan een dip in kwaliteit zien van 1 procent. Wanneer de boostmodus ingeschakeld is, zal de PlayStation 5 Pro hoogstwaarschijnlijk nog steeds games beter draaien dan de PS5.

horizon forbidden west

Opslag en systeemgeheugen PlayStation 5 Pro

De standaard-PS5 verscheen met een SSD die 825 GB aan opslagruimte bevat. Voor de PlayStation 5 Slim werd een harde schijf van 1 TB ingebouwd, wat ook bij de PS5 Pro waarschijnlijk het geval is.

Ook het systeemgeheugen (ook wel bekend als RAM, of werkgeheugen), dat grofweg gebruikt wordt om informatie tijdelijk op te slaan, wordt uitgebreid. De PlayStation 5 heeft een totaal systeemgeheugen van 14 GB, wat voor de PlayStation 5 Pro is verhoogd naar 18 GB. Ook zou het sneller zijn.

Verder zou het ook op de PS5 Pro mogelijk zijn om een externe diskdrive aan te sluiten, wat wel mogelijk is op de ‘Slim’, maar niet de originele versie van de PlayStation 5. 

Astro's Playroom

Afmetingen PlayStation 5 Pro

Het is nog onbekend wat de afmetingen van de PlayStation 5 Pro zijn. Vermoed wordt dat de Pro in ieder geval niet kleiner of lichter wordt dan het vernieuwde model uit 2023 (de ‘Slim). Bekijk hieronder de afmetingen van elk PlayStation 5-model tot nu toe:

·       PlayStation 5 (origineel) met disc-drive: 4,5 kilogram met een afmeting van 39 x 10,4 x 26 centimeter

·       Playstation 5 zonder disc-drive (origineel): 3,9 kilogram met een afmeting van 39 x 9,2 x 26 centimeter

·       Playstation 5 Slim met disc-drive: 3,2 kilogram met een afmeting van 35,8 x 9,6 x 21,6 centimeter

·       Playstation 5 Slim zonder disc-drive: 2,6 kilogram met een afmeting van 35,8 x 8 x 21,6 centimeter

Vooralsnog is er nog niks bevestigd door Sony zelf, dus totdat we de PlayStation 5 Pro zelf kunnen aansluiten is het niet zeker hoeveel invloed deze upgrades hebben op de ervaring. Bekijk voor alle informatie rondom de PS5 Pro ook ons overzicht.

Playstation 5

Playstation 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Klein foutje in de titel denk ik, afgaande op de titel valt er weinig te vergelijken :p

1
test

Als de ps5 pro maar ook iets kan wat alan wake 2 of cyberpunk doet met Ray tracing op pc dan word het een Day one buy voor mij. En snap dat de ps5 pro het niet gaat redden tegen de zwaarste pc maar iets wat daar in de buurt komt en ik koop hem.

[Reactie gewijzigd door hulstpower op 19 maart 2024 - 15:14]

-1

Aanbevolen voor jou