Ubisoft: 'Gamers moeten wennen aan het niet bezitten van games'

Ubisoft: 'Gamers moeten wennen aan het niet bezitten van games'

Het bedrijf wil gamers echter wel de keuze blijven bieden

Philippe Tremblay, de baas van abonnementen bij Ubisoft, laat weten dat abonnementen rondom games pas echt succesvol kunnen worden wanneer spelers niet meer gewend zijn aan het bezitten van games.

Dat meldt hij aan Games Industry. "Ik kan de toekomst natuurlijk niet voorspellen, maar als je kijkt naar de verschillende abonnementen die er bestaan, zien we een flinke groei de laatste jaren, maar het is nog altijd vrij kleinschalig vergeleken met andere modellen. We zien dat gamers gewend zijn aan het bezitten van hun games - vergelijkbaar met de dvd. Er moet een verschuiving bij consumenten plaatsvinden. Ze zijn gewend aan het niet bezitten van hun muziek en films. Die verschuiving verloopt (bij games) trager."

Tremblay begrijpt dat gamers hierover twijfelen. "Ik heb zelf nog twee dozen vol met dvd's, dus ik begrijp het perspectief van gamers. Maar wanneer mensen dit model accepteren, zullen ze merken dat games blijven bestaan, dat de service blijft bestaan en dat je er altijd toegang tot blijft houden. Dat is geruststellend."

De opmerking schiet bij veel gamers op social media en fora in het verkeerde keelgat. Het helpt ook niet dat Ubisoft-game The Crew in april voorgoed offline gaat en dan ook niet meer speelbaar is - een game die nog wel gewoon gekocht kon worden.

Toch heeft Tremblay in zijn interview benadrukt dat Ubisoft zijn games op verschillende manieren blijft aanbieden. "We willen gebruikers niet een bepaalde kant op dwingen. We bieden traditionele verkopen, we bieden een abonnement, en de voorkeur van gamers is belangrijk. We zien dat sommige mensen nu voor een abonnement kiezen, maar het werkt allemaal."

Ubisoft heeft zijn abonneeservice onlangs omgedoopt tot Ubisoft+ Premium. Hierop verschijnen ook nieuwe games, zoals Prince of Persia: The Lost Crown, dat nu al speelbaar is via de service voordat de game later deze week uitkomt. Daarbij is op pc nu Ubisoft+ Classics beschikbaar gesteld. Deze service, die eerder al op PlayStation beschikbaar kwam, bevat diverse oudere Ubisoft-games.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

'Geef nog meer macht aan ons multinationals. Onze diensten blijven voor altijd bestaan.' Totdat ze niet meer bestaan. Wie wordt er beter van dat media gecentraliseerd wordt en consumenten steeds minder controle hebben op wat ze met hun geld kopen, denk je? De consument of de bedrijven? Als ik ergens aan ga wennen, is het stoppen met kopen van UbiSoft-spellen, want het wordt er niet beter op.

[Reactie gewijzigd door Heer Mida op 16 januari 2024 - 09:32]

5
test

Het heeft naar mijn mening weinig te maken met 'wennen'. Het is gewoon onaantrekkelijk om een game digitaal aan te schaffen, zeker bij nieuwe releases die rond de 70 euro zijn. Je hebt geen zekerheid dat je het voor altijd kunt blijven spelen, je kunt het niet doorverkopen en een beetje gamer wil een doosje in zijn kast. Ik hoop in ieder geval dat digital only nooit van de grond komt.

6

"een beetje gamer wil een doosje in zijn kast" Dit is dan meteen weer zo'n raar waarde oordeel, dus mensen die hun games niet fysiek in een kast thuis willen hebben staan zijn geen gamers. Digital only niet van de grond komen, ik denk dat je best wel laat ben daarmee, fusiek is nog niet helemaal verdwenen, maar het schuift steeds meer die kant op. Waar deze man overigens vooral op doelt is abonnementen, het gaat steeds meer die kant op. Voor film en muziek is het allang zover voor games zijn ze wat later begonnen, maar het gaat zeker die kant uit. Ik snap de zorgen en daar moet zeker iets op verzonnen worden, maar ik denk dat het onvermijdelijk is.

0
test

Met een 'beetje gamer' bedoel ik fans van bepaalde series/franchises. Iemand die Mario of Zelda vanaf het begin heeft gespeeld en die games telkens fysiek koopt, zal toch wel even slikken als de volgende Mario digital only is. Een echte liefhebber wil het gewoon in zijn handen hebben. Net zoals een echte muziekliefhebber anno 2023 alsnog zijn of haar lievelingsalbum op vinyl koopt.

0

ik ben echte fan van Diablo maar heb Diablo niet fysiek, dus blijkbaar geen echte gamer. ik ben een Star Wars fan maar heb niet alle films op Blu Ray, blijkbaar geen echt Star Wars fan. Die logica slaat gewoon nergens op. je hebt fans die alles wel fysiek willen hebben en fans die het gewoon willen zien, spelen, luisteren. Ik speel games vrijwel nooit vaker dan één keer, daar heb ik simpelweg de tijd niet voor dus het hebben van een fysieke kopie voegt niets toe voor mij. Dan ben je dus per definitie geen echte gamer of fan volgens jouw logica.

0

Hier ben je toch wel een beetje kort door de bocht. Sinds de nieuwste generatie consoles koop ik eigenlijk alles digitaal en wel om de volgende redenen: - Digitaal is in veel gevallen juist goedkoper. Laatst bijvoorbeeld Alan Wake Remastered gekocht voor € 1,50, terwijl de fysieke variant rond de € 25,- kost. Het enige wat je nodig hebt is een VPN. - Via game share kan ik games met een maat van mij delen. Dus de kosten van nieuwe games kan ik vaak met hem delen, aangezien we veelal dezelfde interesses hebben. Daarbij dalen de prijzen heel erg snel. - Het feit dat ik geen schijfjes meer hoef te wisselen, vind ik heel relaxt. Klinkt wellicht lui, maar het geeft gewoon een stukje gemak. - Ik heb nog veel oude spellen op zolder liggen die ik nooit meer aanraak. Ik zal ze nooit meer opstarten en doorverkopen doe ik ook niet. Daar ligt voor mij dus geen voordeel in. - Ik heb al genoeg spullen op zolder liggen van twee dochters. Dus nog meer spullen in de vorm van fysieke spellen zit ik ook niet op te wachten. Dat het voor jou wellicht niet werkt is prima, maar dat wil niet zeggen dat dat voor iedereen zo is. En je opmerking "een beetje gamer wil een doosje in zijn kast" slaat natuurlijk helemaal nergens op.

0

Eigenlijk zouden die oude fysieke games speelbaar moeten zijn op een digital only console. In die zin is er nog ruimte voor verbetering.

1

De 1e 2 redenen die je geeft zijn al redenen die uitgaan van omwegen die de gemiddelde gebruiker niet kent, of die zelfs in het "grijze gebied" van legaal zijn vallen. de 3e reden hangt er maar helemaal vanaf. Er zijn zat games die helemaal niet snel in prijs dalen. De 4e reden is geheel persoonlijk, en dus is hij daarmee niet kort door de bocht. Dat het op jou geen invloed heeft maakt het niet een onzinnige reden. De 5e en 6e reden geef je zelf al aan dat het voor JOU geen voordeel heeft. Dus nee, hij is niet kort door de bocht. Jij hebt alleen toevallig een andere beleving, dat maakt die van hem niet minder reëel.

0
test

met alle respect, maar het slaat zeker wel ergens op. Gamers die een extra passie hebben voor games vinden het gaaf en leuk om dit te verzamelen. Dat er uitzonderingen zijn zoals jou prima, maar dan behoor jij niet tot de verzamelaars categorie en daar is ook zeker niks mee. Daarnaast is het digitaal aanschaf bij nieuwe releases duurder en heeft digitaal content veel nadelen. Wanneer je niet verzamelt wil je ook je spellen wellicht verkopen om weer ander games te kunnen aanschaffen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden.

0

@Goodmushin "Gamers die een extra passie hebben" heeft niks met extra passie te maken, sommige mensen verzamelen graag dingen anderen weer niet. Mensen die postzegels verzamelen versturen of lezen die brieven met extra passie? "Dat er uitzonderingen zijn zoals jou prima" Ik denk dat je verkeerd inschat wie er nu precies de uitzondering is hierin: https://playcon.gg/gaming/physical-game-sales-in-2023-end-of-an-era/ "Daarnaast is het digitaal aanschaf bij nieuwe releases duurder en heeft digitaal content veel nadelen." Absoluut, maar die nadelen zijn er ook voor een fysiek product. Kras op je disc is game onbruikbaar. De oudere fysieke versies zijn vaak duurder dan zijn digitale broertje. Oudere fysieke versies zijn moeilijker te krijgen dan digitale versies en dan ben je ook weer afhankelijk van de staat van het product (gebruik sporen) en moet je misschien zelfs wel marktplaats op (brrr). Het maar net wat je belangrijker vindt of hoe belangrijk je het gemak vindt. Het is een voorkeur, daar hoeft geen waarde oordeel aan te hangen. Tegenwoordig staat niet eens de gehele game meer op disk en heb je day one al een patch te pakken. Die is dus alleen digitaal beschikbaar. Is het een multiplayer game heb je met hetzelfde nadeel te maken als de digitale versie van de game.

1
test

Je noemt nu echt een voorbeeld van een game waarbij ze de keuze hebben gemaakt om de fysieke oplage beperkt te houden. Voor alle andere games geldt vaak dat je ze fullprice digitaal moet aanschaffen. Terwijl je bij reguliere punten vaak nog wel ergens kunt kijken of er korting is. Share play is fijn, maar is natuurlijk geen tweedehandsmarkt. Volgens mij wil je dit sowieso niet overlaten aan Playstation en Nintendo want dan krijg je het Netflixeffect dat straks elke uitgever een eigen streamprogramma heeft. Wat nu al min of meer is met Ubisoft en GTA+. Of je nu een schijfje wisselt of moet wachten tot een nieuwe game gedownload is. Lekker boeiend.

0
test

Interessant, ik kocht laatst Alan Wake remastered via de ps store voor 10 euro. Hoe doe je dat via een vpn, of was dat op de pc?

0
test

Nou, ik ben blij dat ik geen games meer fysiek hoef te kopen, zoveel ruimte heb ik niet, en aan doorverkopen doe ik niet, naast dat tegenwoordig de meeste fysieke games toch al niet werken zonder de 1e patch.

0
test

"Net zoals een echte muziekliefhebber anno 2023 alsnog zijn of haar lievelingsalbum op vinyl koopt." Uhh wat een klinkklare onzin, ofwel, niet dus. Vinyl is juist slechter wat betreft geluid, dus als muziekliefhebber wil dan liever een CD of FLAC-bestand. Vinyl is voor hipsters. Heb nog een hele collectie aan platen liggen, maar die zijn bijna allemaal vervangen door CD ivm de vele betere geluidskwaliteit, degene die niet vervangen zijn, zijn gewoon nooit anders uitgebracht, en zijn ook allemaal van die 'verzamelmuziek' platen (dus niet collectables maar met verschillende artiesten).

0

vinyl is een ander soort geluid, maar dan moet je wel audiofiel om dat verschil te horen. ik heb wat vinyl omdat ik het leuk vindt om dat te hebben maar ik luister niet meer passie naar Queens of the Stone Age dan een andere fan van die band die het op Spotify luistert. wat je zegt het is onzin

0

Aanbevolen voor jou